Kompostering

Vi har använt varmkompost under flera år. Drivkraften från början var att kunna jordförbättra för egen maskin. Bra näring – lägre kostnad. Jag gillar också tanken med  återvinning. Älskar ett kap och inspireras av loppisfynd som många återbrukar och/eller förbättrar och sedan visar upp i tidningar, på hemsidor och bloggar. Sedan tycker jag att vi som kan, tar ansvar för att inte slösa med jordens resurser. Mitt strå till stacken har blivit återvinningsstationen, varmkomposten och att försöka minimera ”svinnet” hemma och på jobbet. Inte så stort kan det tyckas men en bit på vägen i alla fall Ny har det också blivit en sport att ha så lite vikt som möjligt i soptunnan. När vi hade två blöjbarn klarade vi sophämtning en gång i månaden med nöd och näppe. Nu när vi bara har ett blöjbarn kvar, är tunnan fylld till tre fjärdedelar när det är dags för hämtning. Är mäkta stolt faktiskt! Återvinning och kompost lönar sig..😀

I komposten slänger vi allt utom resterna från kam- och revben. Gjorde det i början men benen tar så lång tid på sig att förmultna. När komposten är klar och redo att fördelas i trädgården, tycker jag det känns lite läskigt att ha revben i rabatterna… Av egen erfarenhet gör jag inte det igen! 😝Men allt annat slängs i komposten och även barnen börjar bli varma i kläderna och skiljer på kompost och sopor. Finns ju både komposterbar plast och disktrasor som också följer med i tunnan.

Just nu är jag i full färd med att sätta igång en andra kompost. Då hinner den första vila sig i form och jag kan förhoppningsvis använda den jorden redan nästa år. Den första tunnan är inte full ännu men fortsatte en påbörjad kompost när vi flyttade in och tror inte att bottenskiktet var så bra som jag skulle behöva för att få en frisk och aktiv kompost. Med den nya komposten ska jag vara mer noggrann från början. Grovt och luftigt i botten, sedan lite halvkomposterat material och kanske lite gräsklipp. Sen är det bara att köra på.

Jag möts ofta av kommentarer om att det är äckligt och jobbigt etc och att många därför drar sig för att prova. Jag ska inte sticka under stol med att det är äckligt ibland – helst när vi väntat för länge med att tömma – eller att det en mörk, blåsig och kall kväll inte känns speciellt lockande att gå ut och tömma komposten. Men fördelarna överväger; bra och egentillverkad gödsel/jordförbättring, billigare sophämtning och kanske framförallt  – en mer hållbar livsstil.

IMG_4728

Här kommer några tips på vägen – ingen vetenskap – bara saker som jag själv erfarit:

  1. En fördel om man har två varmkomposter och kan alternera. När den första behöver vila och mogna, så kan man fortsätta kompostera som vanligt i nästa.
  2. Töm ofta så slipper du lukt i köket.
  3. Använd kompostströ vid varje tömning så minimerar du risken för dålig lukt (bland annat).
  4. Om komposten verkar trött och inaktiv – släng på ett lager gräsklipp. Då blir det sprutt i tunnan..
  5. Grepen är min bästa vän (även här) – vänd runt i komposten regelbundet och gärna innan du tömmer nytt material.

Finns såklart massor av fler bra tips från experterna. Jag tar också gärna emot fler tips!

Har dåligt med bilder kopplat till komposten men bjuder på lite tidigare trädgårdshändelser vid blå villan istället.

Blåregnet är vitt
Blåregnet är vitt/ljusblå…
Visst är det kul med växter som planterar sig själva... här ruccola
Visst är det kul med växter som planterar sig själva… här ruccola

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s