Tankar om entrésidan

Första intrycket är det som består sägs det. Och ofta kan det ju vara rätt. Innan man hunnit skrapa på ytan i en relation eller ett sammanhang så kan det mycket väl stämma. Innan man får en skymt av det verkliga innehållet. Men som de flesta vet – med de erfarenheter och kunskaper vi skaffar oss i livet så lär vi oss att första intrycket inte alltid stämmer. Kan ändå inte rå för att jag många gånger skapar mig en bild av vilka människor som bor i ett hus bara genom att titta i deras trädgård. Eller genom att se hur de ”inreder” sina fönsterbrädor. Minimalistiskt – moderna och trendiga människor, stora stensatta uppfarter/stensättningar och raka rabattkanter – kontrollfreaks, romantiskt cottageinspirerat – organiserade bohemer, rörigt och mycket pynt och prylar – röriga människor… Ja, ni förstår poängen. Det är förstås överdrivet och stämmer bara ibland.

Jag gillar de flesta trädgårdsstilarna mer eller mindre även om raka kanter nog aldrig blir verklighet hos mig (till min mans stora förtret). Fast jag är ändå ett kontrollfreak ibland. Även om tre barn tar udden av det värsta kontrollbehovet – det kallas överlevnad. Eller vad kallar ni det här? Om inte det här är resultatet av obefintligt kontrollbehov så vet inte jag?

En av de två julazaleorna som ännu inte dött. Kanske blir fin i sommar?
En av de två julazaleorna som ännu inte dött. Kanske blir fin i sommar?

Vad gör man med sina gamla julazaleor när de ser ut som små halvdöda (eller heldöda) risbuskar på fönsterbrädan? De flesta slänger nog dem. Inte jag inte. Känns fel att slänga levande växter. De kanske hämtar sig? Kanske jag kan plantera ut dem till våren? Eller kanske inte?! Den största anledningen till att jag inte köpt en enda julstjärna de sista fyra åren är att de vägrar dö av sig själva och jag vill inte ha julstjärnor i fönstret i maj. För de dör ju aldrig! Det är min erfarenhet i alla fall. Kliar i fingrarna vid första advent. De är ju så stämningsfulla (jag ääälskar advent och jul) och vackra men vet att när nyårsafton är över så är jag trött på dem. Alltså köper jag inga!

Men åter till rubriken för dagen. Tankar om entrésidan. Vår entrésida ligger mot norr och tomtgränsen markeras med en stengärdsgård mot gatan. Längs med den löper en rabatt. Där finns idag klätterrosor, buskrosor (vilda?), murgröna som klättrar mot en träspaljé samt två Havtornsträd, en hane och en hona. Sen växer där mängder med gräs och säkert en del perenner också. Det ger sig lite senare i vår. Men hittar inga vårlökar! Det kommer att bli skillnad nästa vår. Till hösten länsar jag odla.nu på blå Scilla, vita krokus och mängder av tulpaner i vitt, lila och rosa. Har dessutom hittat en planteringsskiss på Bogrönts hemsida som jag kommer att utgå ifrån när jag väljer placeringar och växter. Det kommer att bli toppen! Och givetvis visa vilken typ av människa som bor i blå villan…

Rabatten vid entrén i norrläge
Rabatten vid entrén i norrläge

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s